Весела и Димитър: Приятели

Закъде сме без тях.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » приятели » 
, 22 декември 2007
Купа с капак
Снимка: Стефан, юни 2007

Преподавател по изобразително изкуство или майстор-дърводелец? Още един човек на изкуството от Троян. За нас е известен с невероятните дървени съдове, които използваме от години. Да, използваме ги в кухнята. Стефан не само изработва красиви дървени съдини. Той обработва дървото по подходящ начин, за да бъде устойчиво при употреба. Дори и най-смелите желания и проекти са изпълними, защото Стефан умее да работи с дърво.

Има дарбата да създава не само красиви, но и функционални неща. Използвайки различни видове дърво, майсторът придава различно излъчване на своите произведения. Стефан не е от майсторите, които първо обясняват какво не може да стане. За човек с усет и въображение, какъвто е той, всичко е изпълнимо. Мебелите, които прави, също са своеобразни уникати. Всеки е различен, според желанието на хората.

Произведенията на Стефан са известни чак във Франция. Той е един от българите, популяризирали традиционните занаяти в други страни. Ние оставихме спомен от него и в Япония. За всички творци в България е трудно да реализират произведенията си, но най-важно е отношението на хората, които веднъж са си купили дървено изделие. Няма недоволни.

Всеки, който веднъж си е купил нещо от уникалните изделия на Стефан, отново ще ги потърси. Уютът, който носят в домовете е неповторим. Винаги е по-приятно на масата да има нещо дървено, което носи атмосферата на стари времена. Е, хората са различни и харесват различни неща, но любителите на традиционните занаяти стават все повече. По мое мнение българите са дълбоко свързани с миналото и почти няма дом без дървени лъжици, гаванки и купи.

Купени от пазара от неизвестен производител, не издържат дълго на времето и водата. Затова Стефан винаги обяснява как трябва да се грижат хората за дървото, за да са дълготрайни предметите. Той е от майсторите, които имат особено отношение към материала, с който работят. Дървото е живо и внася живот, в каквато и форма да е. Изделията, които Стефан прави, носят искрата на живота и уюта в дома. Пожелаваме на всички любители на дървото да имат късмета да се докоснат до изкуството на истински, уникален майстор, какъвто е Стефан Лавчиев.


Още по темата

Съдове от дърво
Весела, 22 декември 2008

Часовници и моливници
Весела, 22 декември 2008