Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 17 март 2005

Най-лесен достъп

През с. Чифлик. Могат да се използват две пътеки. Едната тръгва над големия открит плувен басейн. Може да се съкрати с около 1 час пътя, ако се използва подходящ автомобил. Не се стряскайте, ако не срещате често маркировка. Има стара черна и по-нова жълта лентова маркировка предимно по дървета. Така или иначе, посоката ви е юг-югозапад. Пътят от тази страна може да отнеме 4-5 часа, ако сте с тежки раници, но пък се изкачва полегато.

Другата пътека, която е по-често използвана, тръгва от хижа Хайдушка песен. Върви се право нагоре през гората, в леко югоизточна посока. Има лентова маркировка (в зелено, после в жълто и червено). На билото пътеките се сливат в западна посока. От тази страна също се върви около 4 часа с тежки раници. В края на юли и през август малинките и боровинките са узрели.

За хижата

Хижарите се сменят често и правилата - също, няма да разсъждаваме защо! Не очаквайте да има храна, ако сте без резервация. Чай ще получите. Столовата е обща. Някои хижари разрешаваха ползване на кухня, ама е божа работа - не разчитайте. Няма президентски апартаменти - само общи спални с легла на два етажа или на един и с печки на дърва за отопление. Тоалетни има навън и вътре (не винаги работят). Има помещение, което носи гръмкото име баня, но се ползваше по договорка с хижарите. Може правилата да са се променили, когато вие отидете.

Околността

Обратно на старата база и променливите условия, гледките са все така величествени и безкрайни. На юг при добро време се виждат светлините на с. Розино и с. Христо Даново. На около 40 мин. в източна посока се стига подножието на вр. Козя стена. В края на м. юли и през август в района цъфтят еделвайсите - гордостта на Балкана. Малки и красиви, те са невероятно устойчиви на капризите на времето.

Маршрути

На север - двата маршрута към с. Чифлик. Има маршрут към вр. Васильов, но хижата не работи. На юг - пътеки към селата Розино и Христо Даново. На запад - към хижа Ехо. На изток - към прохода Беклемето и хижа Дерменка.

Връзка с хижата

Хижари - 0888 984 283, 0898 490 317. По-добре питайте г-н Панамски от ПСС - Троян (088621233) за актуален номер. Няма да откаже.

Транспорт

Ако нямате автомобил, с който да стигнете до края на асфалтовия път, вземете автобус от Троян до басейна и от там - леви-десни... пък може някой да се навие да ви закара донякъде.