Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005
На раздумка и песен в х. Добрила
Снимка: Весела, юли 2003

Най-лесен достъп

От юг. Има лифт от гр. Сопот до х. Незабравка. Оттам има 30-40 мин. до х. Добрила. Има маркирана в жълто пътека от х. Яворова лъка, през х. Амбарица, но е около 6 часа път с раници. Ако идвате от х. Дерменка, ще вървите около 4 часа по маркираната на билото пътека и неусетно ще стигнете, докато хапвате малинки.

За хижата

Едва ли някой си прави илюзии, че някога ще бъде довършена новата хижа. Може пък да се намери човек с достатъчно пари. Та засега се използва старата постройка - малка столова, три спални с двойни легла и уюта на мъждукаща крушка. Водата е на 5 минути от хижата, но кой знае, може да са я прокарали вече трайно и вътре. Тоалетните са по-близо.

В хижата обикновено има чай и безалкохолни. Храна не се резервираше доскоро. Ако смятате да преспите в х. Добрила, добре е да се обадите предварително, за да сте сигурни, че ви очакват.

Наскоро прочетох потресаваща за мен новина, че хижата е обновена и модернизирана. Снимките, които са публикувани в сайт за хижите в нашите планини, ми изглеждат малко невероятни, защото съм посещавала мястото неведнъж. Старата хижа беше в период на полуразпад, но бунгалата зад нея биха могли да се модернизират лесно. Според информацията вече има и вода в хижата.

Следващото лято сме се наканили да обходим Централен балкан и лично ще се убедим в направените подобрения.Това е ключово място в прехода от х. Дерменка до х. Плевен и много се радвам, че най-сетне някой е намерил средства, за да подобри условията.

Околността

Невероятна широта се открива на юг. Можете часове наред да се наслаждавате на блажено пасящи стада крави. В посока север-североизток за около час се стига до връх В. Левски, известен в миналото като Амбарица. Атракцията за местността са боровинките и ако по време на сезона сте там, ще видите как по всички хълмове щъкат приведени на две човечета. Това е прехраната на част от населението на юг.

Маршрути

За 2-3 часа се стига до х. Амбарица на север. Най-красив и майсторски е маршрутът до х. Плевен. Минава се през вр. Левски, покрай Малък Купен, изкачва се Голям Купен по въжета. После следват Кръстците и Костенурката. Накрая, за последно, е вр. Жълтец. Слизането от върха не е приятно. Стръмно, почти отвесно се слиза по много скъсани въжета.

Има вариант да минете покрай вр. Ботев. По-дълго се ходи, но няма вероятност да се нараните. Преходът е любимо преживяване за ценителите! Помнете, че за тези 10-12 часа може да не намерите вода по билото, ако годината е безводна и изворите са пресъхнали!

От главната пътека се отклонява по-пряка пътека след Кръстците. Тя се губи често, защото почти не се използва. Спестява се изкачването и слизането на вр. Жълтец и пътеката излиза ниско в гората над х. Плевен. Хубавото на тази пътека е, че минава през река, която е подходящо място за почивка.

Връзка с хижата

Телефон 032 511 222 или чрез радиовръзка от друга хижа, или от ПСС.

Транспорт

До Сопот има транспорт, а оттам - лифт или леви-десни, леви-десни. Ако идвате от север, асфалтът свършва при х. Яворова лъка. До с. Черни Осъм има автобуси от Троян. До хижата няма автобус, трябва сами да се погрижите. Все ще се навие някой!