Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005
Весела пред помещенията на хижаря, x. Орфей
Снимка: Димитър, юни 2004

За хижа Орфей съм разказвала, но думата сега ми е за хижаря - бай Стоян от с. Борино, за когото ще разкажа с огромно възхищение!

По вечерно време, почти отчаяни от дъжда, който ни вали от сутринта, на пътя ни срещна един москвич. Тъкмо се гласяхме да питаме за хижата и се оказа, че сме попаднали на точния човек! Хижарят подаде ключа през прозореца, даде инструкции за печката на дърва и отпътува някъде.

Появи се по едно време, за да пита къде искаме да спим и от какво имаме нужда. Докато сушахме дрехите, се поразговорихме. По-сърдечен и гостоприемен хижар не сме срещали в Родопи! Показа ни бойлера, дървата и ни остави да спим в стаята с печката.

Разговаряхме за какво ли не! Човекът се успокои, че имаме за ядене, почерпихме се по едно от неговото и по едно от нашето, да сме наравно, и бай Стоян си тръгна за в къщи. Остави ни ключовете от цялата хижа, като ни упълномощи да приемаме туристи.

Така и никой друг не дойде. Явно х. Орфей не е от най-посещаваните места в Родопи през юни. На сутринта оставихме пари на масата, ключа - в една специална дупчица и потеглихме, съпровождани от кучето на хижаря.

Още се чудим и възхищаваме на доверчивостта и добротата на бай Стоян! Да остави цяла хижа на двама непознати, виждали печка на дърва два-три пъти само! Или наистина будим доверие в хората, или такива хора се срещат само в Родопи! И сме благодарни, че ги има!


Още по темата

Хижа Орфей
Весела, 29 март 2005